Ta naše diskuse česká

30. 05. 2017 12:29:08
Pan ministr Brabec od loňského léta při různých příležitostech říká, že chce rozpoutat celonárodní diskusi o vodě.

Není důležité, že hnacím motorem jeho prohlášení jsou občas zmatené, jindy záměrně lživé argumenty pocházející od jednoho bojovného aktivisty, s nimiž málokdo z těch, kdo se v oboru pohybují a něco o něm vědí, může souhlasit; důležité je, že na potřebnosti takové diskuse se s panem ministrem i oni téměř jednohlasně shodnou. Na její slibované vypuknutí tedy čeká nemálo lidí (počítaje v to i mne).

Čím se toto očekávání za ten necelý rok naplnilo?

  1. Panem ministrem vedený úřad dal několikrát různými formami najevo, že s lidmi z oboru (a zdaleka nejde jen o soukromé provozovatele!) se bavit nebude. Je zcela pochopitelné, že názory odborné obce, v níž se u každého jejího aktivního člena nějaká spojnice na některého z provozovatelů nutně nalézt musí, každý státní úřad přebere kriticky; není však pochopitelné, že její názory vůbec slyšet nechce. Diskuse vpravdě celonárodní - ale kdo je národ, to si sami určíme.
  2. Jakýsi pokus o diskusi o vodě se odehrál v Poslanecké sněmovně počátkem března z iniciativy poslaneckého klubu Úsvitu. Pokus to byl nepříliš vydařený: téma „voda” zde zaznělo jako bezbřehé, žádnou myšlenkou neprovázané povídání, z něhož ani nebylo možné učinit nějaký závěr, ani smysluplně formulovat relevantní otázky. Sympaticky zaujatou informaci o obnově mokřadů na Šumavě pokazila nesmyslná úvaha o jejich kladném příspěvku k ochraně před povodněmi. K neuvěřitelně nudnému příspěvku připomínajícímu úvodní přednášku pro budoucí studenty hydrologie nešlo přiřadit žádný úmysl ani závěr. K až esotericky vyznívajícím informacím o aktivování vody může diskutovat jenom stejně technicky fundovaný a stejně zapálený specialista, na celonárodní debatu to opravdu nevydá. Jindy velmi poutavě vystupující geolog působí rozpaky, protože se na své vystoupení zjevně nestihl připravit. Informace jiného geologa o ohrožení kvalitního zdroje podzemní vody výstavbou průmyslové zóny vyznívá jako alarm - nejspíše oprávněně, ale proč zde? V jaké spojitosti s ostatními tématy? Nakonec vše vyznívá jako pozadí pro vystoupení aktivisty, který lživosti svých tvrzení obratně ulamuje hroty, když vezme v potaz složení publika. Zkrátka: z celonárodní diskuse ani jiskřička, jež pohasne dříve, než zabliká.
  3. O měsíc později přichází z nečekaného směru velká syntéza: Michaela Jílková k tématu říká své „máte slovo”. Úřad pana ministra Brabce vyslal svého zástupce, který říká, v ceně vody není DPH podstatné, protože jde jen o 13%, ale zato zisk provozovatelů, ten je podstatný, přestože je někde kolem poloviny té DPH. A také říká, že je zbytečné, aby stát začal aspoň něčím přispívat na krytí nákladů, které za něj doposud platí občané (šlo o náklady vyvolané odváděním a čištěním dešťové vody z komunikací, kde stát sám sebe osvobodil od placení stočného), protože „občané by nic neušetřili, oni by jim naúčtovali více kubíků” (což je lež jako věž, opět jak vystřižená ze žurnálu aktivisty)... Rozum zůstává stát.

Přesto jsem právě u paní Jílkové zaznamenal cosi pozitivního: čest státu tu zachraňoval místopředseda sněmovny Jan Bartošek. Do provozovatelů si hodně rýpnul, ale jeho vystupování ke skutečné diskusi ze všeho nejvíce směřovalo, byť, pravda, v mezích daných formátem pořadu. Přesto mne provokuje k otázce, zda by se někdo z politiků takto rozumného smýšlení se nechtěl té panem ministrem Brabcem slibované, leč dosud mrtvé diskuse ujmout?

Autor: Jiří Heřman | úterý 30.5.2017 12:29 | karma článku: 18.19 | přečteno: 551x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 592 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 900 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1547 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 825

Celý svůj profesní život se zabývám vodou a hospodařením s ní. Voda je pro mne inspirativní živel a současně zajímavá profese - profese často opředená řadou mýtů a nepravdivých tvrzení. Tento blog nabízí můj pohled na vodárenství a celý vodohospodářský obor podložený osobní zkušeností i ověřitelnými fakty.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...